Aynı bölgede 2023’te de yangın çıkmış: DEDAŞ kusurlu bulundu, köylüye tazminat ödendi

Posted by

15 kişinin hayatını kaybettiği Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar’da çıkan yangının 2023 yılında da çıktığı ortaya çıktı. Başvuru sonrası DEDAŞ kusurlu bulunurken, vatandaşlara tazminat ödenmesine karar verildi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Köksalan ve Yazçiçeği ile Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ ve Yetkinler kırsal mahallelerinde 20 Haziran tarihinde yaşanan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Mahalle sakinleri, yangının elektrik tellerinden kaynaklandığını söylerken Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ise yangının “anız yakımı” nedeniyle çıktığını açıklamıştı.

TIKLAYIN – Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar’daki yangında ölü sayısı 15’e yükseldi

TIKLAYIN – DEDAŞ’ın suç duyurusunda bulunduğu Eren: Biçilmemiş tarlada anız olabilir mi, ellerini vicdanlarına koysunlar

Mezopotamya Ajansı’ndan Heval Önkol’un haberine göre yangının yaşandığı bölgelerde sivil toplum örgütlerinin incelemeleri devam ederken, geçen yıl haziran ayında da Karabudak kırsal mahallesinde de yangın çıktığı ortaya çıktı. Yangının elektrik direklerinden çıktığına dair tespitler, bilirkişi raporuyla da kayıtlara geçti. Arazi sahipleri, yangına dair DEDAŞ hakkında şikayetçi olurken, başvuru sürecini de Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu takip etti.

DEDAŞ kusurlu bulundu

Edinilen bilgilere göre yangında 167 dönüm arazi yandı. Tarla sahipleri A.C., Ç.C., H.C., N.C. ve Ş.C., DEDAŞ hakkında şikayette bulundu. Şikayet üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda, DEDAŞ “asli kusurlu” bulundu. DEDAŞ’ın çıkan yangında sorumluluğu yüzde 70 olarak rapora yansıdı.

Yaşanan yangına dair hazırlanan bilirkişi raporunda, “İletkenlerin izolatöre bağlantı noktalarının soğuk ve sıcaktan etkilenerek zamanla deforme olması veya gevşemesi durumunda ısınmalara, aşırı ısınmada kıvılcım çıkarmaktadır” denildi. Ayrıca Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nde yer alan “Kuvvetli akım tesisleri her türlü işletme durumunda, cana ve mala herhangi zarar vermeyecek ve tehlike oluşturmayacak bir biçimde yapılmalıdır” maddesine aykırılık olduğu belirtildi. Yine aynı yönetmelikteki “Kuvvetli akım elektrik aygıtları, kullanılmaları ya da işletilmeleri sırasında oluşacak ark ve kıvılcımlar, insanlar ve eşyalar için tehlikeli olmayacak biçimde yapılmalı ya da düzenlenmelidir” maddesine de aykırılık tespit edildi.

Bilirkişi raporu, gerekli bakım ve onarımın yapılmadığını ortaya koydu

Bilirkişi raporunun sonuç kısmında, “Yasal mevzuat uyarınca elektrik dağıtım şebekesini güvenle işletmekle yükümlü olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. elektrik verdiği hattın tekniğe uygun olarak yapılmasını sağlamak, işletmeye açıldıktan sonrada denetlemek ve kontrol etmekle yükümlüdür. Standart dışı ve tekniğine aykırı şekilde iletkenin izolatöre bağlantısı için kullanılan akar/sıkı bağ telinin zamanla deformasyonuna uğrayıp gevşeyerek ark oluşumuna sebebiyet vereceği bilindiği halde gerekli bakım ve onarım yapılmadığından Asli Kusurlu olduğu, (Kovuşturma safahatında kusur oranı zorunluluğu bulunduğundan, yüzde 70 kusur oranına tekabül edeceği değerlendirilmektedir” denildi.

Diyarbakır 10. Asliye Hukuk Mahkemesi, mahalle sakinlerini haklı bularak, tazminat ödenmesine hükmetti.

TIKLAYIN – Dicle Elektrik’ten anız yangınına ilişkin yeni açıklama: Elektrik hattından kaynaklandığı iddia eden kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu

TIKLAYIN – DEM Parti’den anız yangınına ilişkin açıklama: DEDAŞ bu cinayetin sorumlularındandır

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir